Lähes mitä tahansa voi säilöä etikkaan

Pikkelöinti etikkaliemeen on vanhan ajan tapa säilöä, kun pakastimia ei vielä ollut. Vanhassa vara parempi: vain mielikuvitus on kattona etikkasäilönnälle. Perinteisten kurkkujen, punajuurten, kurpitsojen ja sienten lisäksi etikkaliemeen voi säilöä lähes mitä vaan. Mitä värikkäämpiä raaka-aineita laittaa purkkiin, sitä enemmän silmänruokaa saa talven ruokapöytiin.

Etikkaliemien ohjeita on netti pullollaan. Perusta niissä kaikissa on vesi, väkiviinaetikka, sokeri ja suola. Mausteita voi käyttää maun mukaan. Pippurit, chili, sipuli, valkosipuli, neilikka ja yrtit sopivat hyvin. Paras lopputulos tulee kokeilemalla ja käyttämällä itselle rakkaita mausteita.

Perusliemen saa litrasta vettä ja 2-3 desilitrasta etikkaa. Sokeria ja suolaa maun mukaan. Etikkaisuus kannattaa maistella omansa mukaiseksi. Koristeeksi löytyy vielä puutarhasta tai parvekkeelta krassin kukkia ja siemeniä.

[

JAA