Krassia ruokapöytään, s’il vous plait

Käytetään hyödyksi kaikki maukkaat krassin osat. Lehdet tuorejuustonyyteiksi tai kaalikääryleiden tapaan ja siemenet kirpeiksi krassikapriksiksi. Kukat koristavat salaatteja ja ovat myös syötäviä.

Kaikki krassin osat ovat pippurisia ja niitä kannattaa maistaa ennen käyttöä. Herkkävatsaisimmille ne eivät ehkä sovi.

Krassikaprikset

1-1/12 dl vihreitä krassin eroteltuja siemeniä

Liemi

½ dl väkiviinaetikkaa

2 dl vettä

3 tl suolaa

1 tl sokeria

valkosipulia, mausteita maun mukaan (piparjuuri, chili)

Liota siemeniä päivän pari vedessä, jossa on 2 rkl merisuolaa. Kaada vesi pois. Siivilöi siemenet puhtaaseen purkkiin. Laita mausteet kattilaan veden, etikan, suolan ja sokerin kanssa. Keitä hetki. Kaada liemi kuumana siementen päälle. Kaprikset ovat käyttövalmiita muutaman viikon jääkaapissa oltuaan.

Siemenet ovat maukkaita salaateissa ja esimerkiksi klassisesti perunasalaatin päällä.

Krassinlehtinyytit

Krassin lehtiä voi käyttää kuin kaalia lihatäytteisinä ja uunissa paistettuina joko kaalikääryleiden tapaan siirapilla hunnutettuna tai voilla/öljyllä voideltuina. Lehdet sopivat myös tuoreena käytettäviksi esimerkiksi juustotäytteisinä.

JAA