Kätevät vinkit herkkujen joulupöytään!

Tänä jouluna hyödynnetään kauniin alkusyksyn mahtavaa marjasatoa joulupöydän herkkuihin. Pirteät puolukat tai karpalot ja miksei myös puutarhojen punaherukat sopivat todella hyvin säväyttämään makeat jouluiset raaka-aineet. Kinuskikarpalot ovat itsessään perinneklassikko juhlien jälkiruokana, mutta harvapa tätä perinneruokaa on tarjoillut syötävistä kupeista! Saattaa kuulostaa vaikealta tehdä piparitaikinasta kuppeja, mutta niin se ei ole. Tällä kertaa ei tarvitse yrittää muovailla kuumia pipareita kupeiksi, vaan hommaan löytyy parempi niksi!

Piparikupit onnistuvat parhaiten muotonsa pitävästä valmiista voilla leivotusta piparkakkutaikinasta tai laktoosittomasta piparitaikinasta. Taikinasta leivotaan isoja paksuhkoja pipareita. Ne astellaan varovasti piparien halkaisijaa n. 2-3 cm pienempiin muffinivuokiin, siis vuokien pohjille ja osittain reunoille. Perinteisen mallinen piparimuotti tuo kauniit kaarevat reunat piparikuppiin, mutta toki myös juomalasin suulla painetut pyöreät piparit sopivatriittävän isojen piparimuottien puuttuessa. Piparikupit paistetaan vuoissaan ilman täytettä. Uunin keskitaso ja uunin vieressä odottaminen on parasta tässä, sillä piparit paistuvat nopeammin kuin arvaakaan.

Piparikupit kannattaa valmistaa ajoissa, jotta ne ehtivät jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä. Kupit säilyvät pitkäänkin kuivassa huoneenlämmössä, kätevää kun joulun aikaan voi leipoa ajoissa. Itse tehty kinuskikastike syntyy ennen tarjoiluhetkeä nopeasti mikroaaltouunissa, jolloin välttää seoksen pohjaan palamisen kattilassa.

Juhlan kruunaa upea joulukakku, jonka valmistukseen ei uunia tarvita. Irtopohjavuokaan valmistettavan kakun pohjaan käytetään rikkinäisiä tai vaikkapa muodoltaan hieman epäonnistuneita pipareita ja sitovana aineena makua antamaan kookosöljyä tai voita. Täytteeksi loihditaan maistuva valkosuklaa-rahkahyytelö. Kun rahkatäyte on hyytynyt, tehdään kakusta komea: päälle laitetaan itse poimitut puolukat ja joulunpunainen hyytelö.

VINKKI: Kakun voi valmistaa rahkatäytteineen 2-3 päivää ennen tarjoilua ja edellisenä iltana sitten tehdä viimeisimmän kerroksen eli laittaa kakulle jäiset marjat ja siihen päälle tulevan hyytelön. Kunhan kakku pidetään viileässä, se säilyy joulun pyhät, jollei sitä tule syötyä. Ja jos halutaan ennakoida, kakun voi toki valmistaa etukäteen pakastimeen. Hidas sulatus tällöin jääkaapissa on parasta kakun rakenteelle.

Joulupiparit kuppeina & kinuskimarjat

15 kpl (7-8 cm halkaisijan muffinivuokiin)

1pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa (500 g)

tai Perinteinen Piparkakkutaikinaa (500 g)

Kinuskikastike:

2dl kuohukermaa

1½dl fariinisokeria

½dl siirappia

2rkl voita

1tl vaniljasokeria

Koristeeksi:

3dl jäisiä marjoja, esim. karpaloita, puolukoita, herukoita

1dl mantelilastuja tai jouluisia nonparelleja

Kaaviloi sulanut piparitaikina n. 4 mm paksuiseksi levyksi eli ei liian ohueksi. Ota levystä isolla 8-10 cm halkaisijaltaan olevalla perinteisellä pipari- tai tähtimuotilla pipareita. Mikäli noin isoa muottia ei ole, tee piparit isolla juomalasilla. Asettele piparit muffinivuokiin, silikoniset muotit ovat parhaita, mutta myös 2 paperista sopii tähän. Myös metallisia pikkuvuokia voi käyttää, ne kannattaa voidella. Pipareita ei tule erikseen painella vuokiin vaan ne saa jäädä kevyesti vuokiin ”lepäämään”. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 6–7 min ajan. Anna piparikuppien jäähtyä ennen kuin irrotat ne muoteista. Tee se varovasti!

Valmista kinuskikastike kätevästi mikroaaltouunissa. Mittaa kerma isoon (1½-2 l) lasi- tai keraamiseen kulhoon. Mittaa myös sokeri ja siirappi siihen. Kuumenna mikroaaltouunin täydellä teholla n. 4 min, kunnes seos kiehahtaa. Jatka sen jälkeen kuumentamista noin puolella teholla n. 7 minuuttia eli niin, että seos näyttää aina välillä kiehuvan, mutta ole koko ajan tarkkana, että seos ei nouse kulhon reunojen yli. Lisää kuumaan seokseen voinokareet ja vaniljasokeri, sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki (2-3 min).

Valuta kuumaa kinuskia 1-2 tl jokaisen piparikupin pohjaan, lusikoi päälle täysin jäisiä marjoja. Valuta marjojen päälle reilusti kuumaa kinuskia. Koristele heti mantelilastuin tai jouluisin nonparellein.

VINKKI: Voit koristella kinuskileivokset myös muodikkaasti vuorisuolarakeilla.

 

JAA