Kellokosken sairaalamuseossa näkee mielenterveyshoidon menneisyyteen

Mielisairauksiin suhtautuminen sekä niiden hoitaminen on muuttunut viimeisten vuosikymmenien aikana lobotomiasta erilaisiin terapiamuotoihin ja pakkopaidoista yksilöllisiin hoitosuunnitelmiin. Menneiden aikojen hoitokeinoihin pääsee tutustumaan Tuusulan museoihin kuuluvan Kellokosken sairaalamuseossa siinä, missä historiankirjoihin jääneisiin potilaisiinkin.

– Tämän kesän ylpeytemme on potilastaiteen galleria, kertoo Tuusulan museon yleisötyön amanuenssi Harri Nyman.

– Tauluista näkee, miten mieli voi ensin olla kuin musta aukko, mutta hoidon edetessä löytyvät taas ilo ja valo. Tarkka museovieras löytää myös mielisairaanhoidon mullistaneen 50-luvun Largactil-purkin. Hyvien psyykenlääkkeiden myötä potilaat rauhoittuivat ja terapiat alkoivat kukoistaa.

Myös Kellokoskella vaikuttaneet persoonallisuudet saavat oman tilansa museossa. Tuimailmeinen ja kauneudenhaluinen ylihoitaja Anna Salome Packalen muistetaan potilaille hankituista posliinilautasista sekä potilaiden itse kirjailemista aterinpussukoista ja potilaana vuosikymmeniä ollut Kellokosken Prinsessa muun muassa värilankateoksistaan.

– Yksi aarteitamme on äänitallenne, jolla Prinsessa laulaa kupletteja. Ne saa kuulla, kun vain pyytää oppaalta.

”Kellokosken sairaalassa potentiaalia todelliseksi vetovoimatekijäksi”

Museo on toiminut muutaman viime vuoden ajan säästöliekillä, joten museoesittelyjä on ollut pakko karsia. Viime kesänä Tuusulan museo järjesti HUS:n myötävaikutuksella sairaalamuseossa viikon mittaisen avoinnapitokokeilun. Suosio yllätti kaikki.

– Vieraskirjassa oli tuon viikon jäljiltä peräti 2500 nimeä, Nyman kertoo.
– Yleisön ”huutoon” ei voinut jättää vastaamatta. Teimme kovasti töitä ja nyt museo on auki koko kesän keskiviikkoisin ja lauantaisin.

Tälle kesälle odotetaan 30-50 päivittäistä kävijää, ja mikäli kävijöitä riittää, museota kehitetään jälleen ensi kesäksi.

– Mutta jos ihmisiä tulee paljon, niin taivas tietää! Nyman sanoo.
– Kellokosken sairaalamuseossa on potentiaalia todelliseksi vetovoimatekijäksi ja ihmisymmärrystä kasvattavaksi sivistyskohteeksi. Jos tällä museolla on tulevaisuus, niin sen tärkein vipuvarsi ovat kävijät.

Monet saattavat pitää mielenterveyden häiriöitä elämänalueena, joka ei ole itselle tuttu, mutta mikäli miljöö jostain syystä arastuttaisi, Nyman suosittelee sairaalakappelin ohjattuja näyttöjä, jotka pidetään keskiviikkoisin klo 15-15:30.

– Sairaalamuseossa voi kohdata psykiatrisen häiriötilojen maailman turvallisessa ja lämpimässä valossa. Tarinalla on onnellinen loppu. Kannattaa myös katsastaa Kellokosken historiallinen ruukkialue putiikkeineen ja kahviloineen!

Kellokosken sairaalamuseo on avoinna kesä- ja heinäkuussa keskiviikkoisin ja lauantaisin klo 11-18, poikkeuksena juhannus 23.6. jolloin museo on suljettu. Tuusula-viikolla museo on auki myös 19.-20.7. ja 22.7. klo 11-18. Elokuussa 10.8. Taiteiden yössä museo on auki klo 17-20 ja Kellokoski-päivänä 1.9. klo 11-15. Lisää tietoa muun muassa ryhmävarauksista löytyy osoitteesta www.museo-opas.fi/fi/museo/kellokosken-sairaalamuseo .

Iida Rekunen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.